Triphala – tre frukter
Triphala, eller trifala som det stavas ibland på svenska, är ett ord från sanskrit och betyder ”tre frukter”. Triphalapulver görs av lika delar frukt från det ”indiska krusbäret” amalaki (Emblica officinalis), bibhitaki (Terminalia bellerica) och haritaki (Terminalia chebula).
Innehåll: Torkad och pulveriserad frukt från amalaki (Emblica officinalis), bibhitaki (Terminalia bellerica) och haritaki (Terminalia chebula).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekologisk: Ja, EU-ekologiskt
Dosering: ½ tsk/dag i början kan efter ett tag ökas till 1 tsk/dag. Överskrid inte angiven rekommenderad dagsdos. Inte lämpligt för gravida eller ammande. Ska inte användas med fall av diarré och dysenteri.
Ursprung: Indien
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde | 1198 kJ/287 kcal |
Fett | 0,7 g |
– varav mättade | 0,2 g |
Protein | 3,9 g |
Kolhydrater | 46 g |
– varav sockerarter | 10,3 g |
Kostfiber | 40,5 g |
Sodium | 36 mg |
Salt | <0,1 g |
*Rekommenderade dagliga intag (RDI)
Klicka här för rekommenderade dagliga intag baserat på kön och ålder (RDI)
Triphala har en stark smak. Rekommendationen brukar vara att dricka det med juice eller som te med en klick honung. När det tas för matsmältningen eller mot förstoppning görs det bäst på kvällen en halvtimme innan läggdags. Ät ingen mat på en och en halv timme efter intaget. Kan också tas tidigt på morgonen på tom mage som te med varmt vatten eller t ex med mandelmjölk eller juice.