Upptäck den Fascinerande Världen av Kakao

Vem är bakom Wermlands Choklads huvudingrediens?

Just nu är Luis Leon på besök hos oss. Han driver kakaoodlingen i Ecuador som bland annat ger kakaon till den fantastiska Wermlands Choklad – chokladen! För att fira detta tänker vi ta dig på en resa in i den fascinerande världen av kakao. Från pollinering av blommor till skörd av podar och framställning av utsökt choklad. På bilden här bredvid kan du se Luis!

Pollineringen - Naturens finurliga samspel

I världen av kakao är pollinering en verklig konstform. Visste du att kakaoblommor är beroende av en liten, specialiserad insekt som bara är 2 mm stor? Bin och fjärilar är för stora för att nå dessa delikata blommor. Fascinerande, eller hur?

Skörden - Tålamod och Hängivenhet

Varje år kan ett kakaoträd producera mellan 6 000 och 10 000 blommor, men bara en liten del, endast 0,01 procent, blir till en kakaopod. Det gäller att ha tålamod här!

Efter 2 års väntan kan den allra första kakaopoden äntligen skördas, men det tar ytterligare 3 år för att få tillräckligt många podar för att producera choklad. Det krävs tid, omsorg och hängivenhet för att skapa det perfekta resultatet.

Vad är en kakao-pod?

Kakaopoden utgör själva frukten av kakao-trädet och bär på de eftertraktade kakao-bönorna. Färgen på kakaopoden kan variera från gul till orange eller röd och den är riktigt fin att titta på om du frågar oss!

 

Inuti poden gömmer sig en sammanslutning av kakao-bönor, inbäddade i en vit, söt massa som kallas för kakaofrukt. Denna fruktiga läckerhet avslöjar en mild, söt smak och kan faktiskt avnjutas direkt från poden.

Från Böna till Choklad

Efter en omsorgsfull skörd och noggrann bearbetning av kakaopoden, extraheras de värdefulla bönorna för att sedan användas till att skapa en förtrollande variation av kakao- och chokladprodukter.

Mer än bara godis

Kakao är verkligen en fantastisk råvara som har en rik historia och en viktig plats i vår globala kultur. Dess användning sträcker sig bortom bara en godis eller dryck och har en djupare betydelse som symbol för global sammanhållning. Som en av de första produkterna som exporterades över hela världen, har kakao en rik historia som handelsvara och till och med som betalningsmedel.

 

Så när du tar en tugga av din favoritchoklad nästa gång, ta en stund och tänk på den fascinerande resan som dessa små kakao-bönor har genomgått för att komma hem till dig.

 

Kram,

Råvarubutiken