Om produkten
Ekologiskt Lucumapulver
Vad är lúcuma?
Lúcuma är den delikata frukten från ett subtropiskt träd som växer högt upp bland Andernas bergstoppar – främst i Peru, men även i Ecuador och Chile. De extremt tåliga träden frodas på upp till 2 400 meters höjd och kan bli över 500 år gamla och fortfarande bära frukt. Lúcuman hade en stor kulturell betydelse redan för det gamla inkafolket, som använde den både som föda, valuta och för spirituella ändamål.
Frukten ansågs vara mycket värdefull och fick redan under antiken benämningen inkaguld. Och det är inte så svårt att förstå varför. Under Lúcumafruktens oansenligt gröngula skal döljer sig nämligen en riktig smakskatt. Det läckert guldgula fruktköttet har en len och fyllig, sirapsliknande arom som gör sig utmärkt som smaksättare och naturligt sötningsmedel i bland annat glass, smoothies, bakverk och desserter.
Användning
Överraska till exempel familj och vänner genom att bjuda på smarriga råa kakor eller tryfflar och låt dem gissa var den den härliga smaken kommer ifrån. Lúcumans mjuka sötma gör den dessutom till ett ypperligt alternativ till vanligt socker och pulvret passar perfekt att strö över morgongröten eller för att ge proteindrinken en extra boost med både smak och nyttigheter efter träningen.