Om produkten
Honungsöta turkiska fikon lerida, alldeles perfekta i desserter och frukostar!
Visst är fikon fantastiska
Fikonträden (Ficus carica) är en av de äldsta trädarter som människor odlat och brukat. Det finns över 250 olika arter, och de kan bli flera hundra år gamla. Sedan tusentals år tillbaka finns fikonträd över hela jorden och redan under antiken började fikon användas som föda.
Våra Lerida fikon är mjuka, söta och sega. De passar superbra att använda i bakning som att exempelvis hacka ner i bröd eller kakor. I jämförelse med våra Guldfikon ifrån Spanien så är Lerida betydligt större vilket gör att de oftast är lite mjukare och enklare att använda i bakning. Guldfikon äter vi gärna precis som de är!
Hur använder jag torkade fikon?
Färska fikon går inte att få tag på under hela året, men i torkad form håller de länge och smakar riktigt gott. Smaken är söt och påminner om honung, därför kan du till exempel prova att göra din alldeles egna, goda fikonmarmelad eller att tillsätta fikon i müslin till frukost. Kroppen får den energikick som behövs för att klara hela dagen.
fikon går också att grilla, steka, tillsätta i sallader och använda i bakverk. I torkad form kan man enkelt ta med dem som ett extra energitillskott till träningen, jobbet eller på resan. Torkad frukt är i allmänhet ett bättre alternativ än godis, eftersom det även innehåller en hel del näringsämnen som kroppen kan dra nytta av. Till skillnad mot godis kan fikon avnjutas året om med gott samvete!
Raw food-kvalitet
Dessa fikon odlas ekologiskt och utan svavel eller andra tillsatser som ofta används annars, och torkas långsamt under raw food-tillåtna temperaturer. Detta är hemligheten bakom deras fylliga honungssmak.