Algaran Seaweed

Irländsk Dulse raw & eko 40g (Palmaria Palmata)

Artikel nr: 601054
EAN: 5391513425066
79 kr

Irländsk Dulse

 

En av våra mest populära alger!

 

Till algerna räknas rödlagen dulse (Palmaria palmata), som ser ut som en bladgrönsak med sina 20 centimeter långa blad. Algen är röd i färgen och kan plockas för hand mellan juni och september på Island, Färöarna och utmed de baltiska kusterna. Speciellt populär är dulse och även andra alger i Japan, Kina och Korea, där man länge känt till algernas hälsoeffekter.

 

Dulse går att förtära såväl rå som kokt och den passar utmärkt i kokt potatis, soppor, smörgåsar, sallader och som ingrediens i dressingar och dip. Ofta torkas den till ett pulver som kan strös över maträtter såsom pasta och bröd eller så kan man använda Dulsen som en smakförhöjare till fiskrätten

 

Hur använder jag dulse?

I det råa köket fungerar dulse fortfarande fantastiskt för att göra spännande rätter, sallader och soppor. Eller att äta direkt ur påsen!

 

Alger står högt i kurs nu för tiden och de kallas ofta superfood på grund av deras positiva effekter på hälsan. Till algerna räknas rödlagen dulse (Palmaria palmata), som ser ut som en bladgrönsak med sina 20 centimeter långa blad. Algen är röd i färgen och kan plockas för hand mellan juni och september på Island, Färöarna och utmed de baltiska kusterna. Speciellt populär är dulse och även andra alger i Japan, Kina och Korea, där man länge känt till algernas hälsoeffekter.

 

Dulse går att förtära såväl rå som kokt och den passar utmärkt i kokt potatis, soppor, smörgåsar, sallader och som ingrediens i dressingar och dip. Ofta torkas den till ett pulver som kan strös över maträtter såsom pasta och bröd eller så kan man använda Dulsen som en smakförhöjare till fiskrätten

 

Hur använder jag dulse?

 

I det råa köket fungerar dulse fortfarande fantastiskt för att göra spännande rätter, sallader och soppor. Eller att äta direkt ur påsen!

 

Algaran är beläget i Malinmore, Glencolmcille, Southwest Donegal på Irlands nordvästra kust.
Alla AlgAran alger är handskördade genom en ekologisk rutin. Algerna skördas med maximal respekt och omsorg för den marina miljön. Skördade alger sköljs på stranden och torkas vid låga temperaturer för att bevara sitt näringsinnehåll på bästa sätt.

 

Vad innebär ekologiskt certifierade algprodukter? Den ekologiska certifieringen kräver att alla producerade alger är fri från föroreningar och genomgår regelbunden laboratorieanalys vilket skall säkerställa att algprodukterna är hälsosamma och säkra att äta.

Innehåll: Torkad dulsealg (Palmaria palmata).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: Ja
Ursprung: Irland

Näringsvärde per 100 g
Energi 320 kcal / 1340 kJ
Fett 2,56 g
Varav mättat 1g
Kolhydrater 47,6 g
Varav sockerarter 12,75g
Protein 14,8 g
Fiber 7,85 g
Salt 5,37 g

 

 

Dulse går att förtära såväl rå som kokt och den passar utmärkt i kokt potatis, soppor, smörgåsar, sallader och som ingrediens i dressingar och dip. Ofta torkas den till ett pulver som kan strös över maträtter såsom pasta och bröd eller så kan man använda Dulsen som en smakförhöjare till fiskrätten

 

Penne All’Arrabbiata med Dulse (Palmaria palmata)

 

1 msk olivolja
2 tsk vitlök, finhackad
1 – 1½ tsk torkad röd paprika
¼ kopp Dulse-flingor
1 burk tomater (28 oz burk)
Salt
8 oz Penne
2 msk persilja, hackad

 

  1. Fräs vitlök, Dulseflingor och röd paprika i olivoljan. Stek under omrörning i cirka 3 minuter
  2. Lägg tomaterna i en mixer och gör dem flytande. Rör ner i vitlöksblandningen. Sjud under omrörning tills såsen är något reducerad och tjocknat (cirka 20 minuter). Smaka av med salt efter smak.
  3. Koka pennen i rikligt med kokande saltat vatten tills den är al dente (cirka 10 minuter); dränera. Blanda med såsen och strö över persilja.