Närokällan

Närokällan Metylfolat 90 kapslar

Artikel nr: B1880
EAN: 7350053314221
199 kr

Närokällan Metylfolat

 

Detta vitamin är mest känt som folsyra eller folat. Folat är egentligen den övergripande termen av de två formerna av vitamin B9. Folsyra är den syntetiska formen som används vid beredning av kosttillskott eller berikning av mat. Man kallar dock den naturliga formen man får i sig via maten folat.

 

Kosttillskott. Överdosera inte den dagliga dosen. Förvaras oåtkomligt för barn. Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till varierad kost.

Närokällan Metylfolat

Vitamin B9 – Folsyra/Folat 

Funktion: 

Kortfattat: Detta vitamin är mest känt som folsyra eller folat. Folat är egentligen den övergripande termen av de två formerna av vitamin B9. Folsyra är den syntetiska formen som används vid beredning av kosttillskott eller berikning av mat. Man kallar dock den naturliga formen man får i sig via maten folat. 

Folat är viktigt för RNA/DNA-syntesen och metabolismen av protein samt för bildandet av röda blodkroppar. Det är nödvändigt för att foster skall utvecklas normalt vad gäller hjärna och ryggrad.

Varför är folsyra/folat extra viktigt för personer som kan tänkas bli gravida? 

Folsyra/folat behövs för att fostret ska utvecklas normalt. Under de första veckorna efter befruktningen bildas det tidiga anlaget till centrala nervsystemet, neuralröret, hos fostret. B-vitaminet folsyra/folat spelar en viktig roll för att neuralröret ska utvecklas normalt.

Om man har låga halter folat i blodet före och under de första veckorna i graviditeten ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Flera studier visar att kosttillskott med folsyra kan minska risken för ryggmärgsbråck.

När under graviditeten bör man äta folsyra för att minska risken för att barnet får ryggmärgsbråck?

För att få effekt måste man börja cirka en månad före befruktningen. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att äta mat som är rik på folat under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning.

De som äter mycket folatrika livsmedel, till exempel vegetarianer och veganer som äter stora mängder baljväxter, får i sig tillräckligt mycket folat via maten. För säkerhets skull rekommenderas ändå alla som planerar en graviditet att ta tillskott. 

Hur många barn föds med ryggmärgsbråck i Sverige?

Risken för en person i Sverige att föda ett barn med ryggmärgsbråck är bland de lägsta i världen.

För närvarande föds årligen 15-25 barn i Sverige med ryggmärgsbråck. Omkring 50 foster med ryggmärgsbråck aborteras årligen efter upptäckt vid den rutinmässiga ultraljudsundersökning som erbjuds alla gravida kvinnor. 

Hur mycket folat får svenska kvinnor i sig?

Kostundersökningar i Sverige tyder på att kvinnor i barnafödande ålder i genomsnitt får i sig runt 250 mikrogram folat per dag från vanlig mat. Därför rekommenderas alla som kan tänkas bli gravida att ta tillskott med folsyratabletter.

Doseringar:

Spädbarn (6-11 månader) 50 mikrogram

Spädbarn och barn under 2 år 60 mikrogram

Barn mellan 2 och 5 år 80 mikrogram

Barn mellan 6 och 9 år 130 mikrogram

Barn mellan 10 och 13 år 200 mikrogram

Ungdomar över 14 år och vuxna 300 mikrogram

Kvinnor i barnafödande ålder 400 mikrogram

Gravida och ammande 500 mikrogram

Doser:90
Form:Kapsel
Fyllnadsmedel:Alfalfa
Förpackning:90 kapslar
Kapsel:Pullulan
Rekommenderad daglig dos:1 kapsel till mat
Vegansk:Ja
Förvaring:Förvaras i rumstemperatur utom räckhåll för små barn, ej i direkt solljus.
Information:Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Rekommenderad dos bör ej överskridas. Det är viktigt med en mångsidig, balanserad kost och hälsosam livsstil.

Innehåll

InnehållMängd per dos% DRI*
Folat (metyl)500 mcg250 %

Ingredienser: Fyllnadsmedel (alfalfa [Medicago sativa]), vegetabilisk kapsel (pullulan), folat (kalcium-L-metylfolat).

*Dagligt referensintag