Råvarubutiken

Jordmandel/Chufanuts RB RAW&EKO 200g

Artikel nr: 101056
EAN: 07340051800055
49 kr

Söta och goda jordmandlar med mångtusenårig historia i Egypten 

 

Biologi och odling

Jordmandel (äver känd internationellt som tigernut eller chufa) är ett halvgräs som har näringsrika och goda rotknölar. Den har ett tuvliknande växtsätt och blir 40-50 cm hög. Det finns många varianter av jordmandel och vissa kan odlas i Sverige. De är frostkänsliga och övervintrar sällan om man inte kan förvara plantorna frostfritt. Blommorna, som är oregelbundna till storleken, är grön- eller gulaktiga. Jordmandeln sätts i april-maj och skördas sen höst.

 

Historik

Jordmandel är en mycket gammal kulturväxt, dokumenterad redan för 4000 år sedan i Egypten. Därmed är den en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. Den lär ha kommit till Spanien runt 700 e Kr. och odlas nu där kommersiellt, särskilt i trakten runt Valencia. Odling förekommer även i Nordafrika och i USA, Mexico och delar av Asien.

 

Användning

Det är växtens rotknölar som kallas jordmandel, chufa på spanska. Den råa knölen har en lite seg tuggkonsistens och smakar som ett mellanting mellan kokos och mandel. Efter skörden tvättas jordmandeln och torkas för att kunna förvaras under längre perioder.

Jordmandel kan användas rå eller tillagad. De råa, torkade knölarna kan ätas som de är (gärna blötlagda för att få en mjukare konsistens) eller malas till mjöl som kan användas vid bakning. Det är dock bra att vara medveten om att de oskalade jordmandlarna har en jordig smak och vi rekommenderar därför att testa skalad jordmandel om man vill äta dem bart eller då att blötlägga dem i några timmar och sedan skölja av dem.
Den kan annars användas på samma sätt som mandel. Man kan också pressa oljan ur jordmandel.

 

Det traditionella är dock att göra en s.k. Horchata de Chufa, en näringsrik och hälsosam dryck. Horchata de Chufa är jordmandel mixad med vatten till en ”jordmandelmjölk” och är en vanlig dryck i Valenciaområdet. Den serveras kyld

Ingredienser: torkad jordmandel (Cyperus esculentus)
Raw food-kvalitet: ja
Ekologiskt certifierad: ja
Ursprung: Väst Afrika

Näringsvärde per 100 g
Energi 2077 kJ/496 kcal
Fett 24,9 g
varav mättat 4,7 g
Kolhydrater 63,6 g
varav sockerarter 21,8 g
Protein 4,6 g
Fiber 33 g
Salt 0,004 g

Jordmandel kan användas rå eller tillagad. De råa, torkade knölarna kan ätas som de är (gärna blötlagda för att få en mjukare konsistens) eller malas till mjöl som kan användas vid bakning. Det är dock bra att vara medveten om att de oskalade jordmandlarna har en jordig smak och vi rekommenderar därför att testa skalad jordmandel om man vill äta dem bart eller då att blötlägga dem i några timmar och sedan skölja av dem.
Den kan annars användas på samma sätt som mandel. Man kan också pressa oljan ur jordmandel.

 

Det traditionella är dock att göra en s.k. Horchata de Chufa, en näringsrik och hälsosam dryck. Horchata de Chufa är jordmandel mixad med vatten till en ”jordmandelmjölk” och är en vanlig dryck i Valenciaområdet. Den serveras kyld