Engevita näringsjäst berikad med vitamin B12
Näringsjästflingor är rika på B-vitaminer och kan användas i veganmat för att få en ostliknande smak. B-vitaminerna är en hel familj av vitaminer där 17 medlemmar ingår, bland annat B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B8 (biotin) och folsyra. Denna näringsjäst är berikad med B12.
Men vad är näringsjäst egentligen?
Flingorna består av torkad jäst. Jäst är ofta det som är pricken över i:et i degen, som gör den porös och som tar fram aromen. Den bryter ner stärkelsen och sockret till koldioxid och alkohol. Koldioxiden bildar i sig små luftbubblor som gör att degen jäser och får volym. Bröd har bakats i Sverige sedan 1000-talet men först på 1700-talet började öljäst att användas och hundra år senare utvecklades jäst. Jäst är egentligen en encellig svamp av stammen Saccharomyces cerevisiae. Cellen består av proteiner, kolhydrater, mineraler, fetter, vatten och B-vitaminer. Det flesta proteiner förekommer som enzymer och de har betydelse för jäsningsprocessen. Jästceller förökar sig snabbt och de blir aktiva igen i degspadet och jäser till en temperatur av 50 grader.