Artikelnr: 601051

Irish Moss (chondrus Crispus) Raw & Eko, 40g

79 kr

Leverans inom 1-3 dagar

Om produkten

Irish moss är en multifunktionell alg som sedan sekler använts till allt från förtjockningsmedel i soppor och såser till att ätas som grönsak.

 

Vad är Irish Moss?

 

Irish moss är inte en mossa som namnet antyder utan faktiskt en alg, Chondrus crispus. Kärt barn har många namn: karragentång, karragenalg, pärlmossa, brosktång, karragenmossa, irländsk mossa, eller bara karragenan. Irish moss är en rödalg som växer ut med Atlantens kuster i Europa och Nordamerika. Den är vanlig runt Irland och England men den förekommer även på Island och Färöarna. Färgen kan variera från grön-gul till röd-vit-lila. Till utseendet ser Irish moss ut som ett litet träd och blir ca 20 centimeter högt.

 

Algaran är beläget i Malinmore, Glencolmcille, Southwest Donegal på Irlands nordvästra kust.

 

Alla AlgAran alger är handskördade genom en ekologisk rutin. Algerna skördas med maximal respekt och omsorg för den marina miljön.Skördade alger sköljs på stranden och torkas vid låga temperaturer för att bevara sitt näringsinnehåll på bästa sätt.

 

Vad innebär ekologiskt certifierade algprodukter? Den ekologiska certifieringen kräver att alla producerade alger är fri från föroreningar och genomgår regelbunden laboratorieanalys vilket skall säkerställa att algprodukterna är hälsosamma och säkra att äta

 

Användningsområden

 

Om man kokar Irish moss bildas det ett slem, som sägs vara näringsrikt och lättsmält. Den innehåller naturligt karragen som är ett förtjockningsmedel (E407) och ett alternativ till gelatin. Inom konventionell livsmedelstillverkning används Irish moss i kött, mjölk, desserter, sylt och glass. Men eftersom det går att skölja bort den svaga algsmaken så är den perfekt för puddingar, krämer och mousse-liknande råa efterrätter.

 

Smaken är i det närmaste neutral och pulver av Irish moss kan blandas i te, saft och vatten. På Jamaica görs en traditionell dryck med chiafrön och Irish Moss. .  Den användes traditionellt av irländarna sedan 1800-talet. Du hittar den i dag, fast du förmodligen inte tänkt på det, som bindemedel i tandkräm och i hudkrämer mot bland annat rynkor och åldrande. Det finns många världen över som låter alger ingå i den dagliga födan och visst finns det mycket näringsrikt bland havets skatter förutom fiskarna.

Specifikation

Innehåll: Torkad ekologisk Irish moss / karragenan (Chondrus crispus).
Raw Food-kvalitet: Ja
Ekologiskt certifikat: Ja
Ursprung: Irland

Näringsvärde per 100 g
Energi 49 kcal / 205 kJ
Fett 0,1 g
Varav mättat >0,001 g
Kolhydrater 12,29 g
Varav sockerarter 0,6g
Protein 1,51g
Fiber 1,3 g
Salt 5,2 g

 

 

Användning

Rek. dosering: Upp till 5 g per dag

 

Så här kan du göra för att dra nytta av den irländska mossans förtjockande egenskaper:

  1. Skölj ordentligt (beräkna 20 g för en stor kaka t.ex.)
  2. Lägg mossan i en plastskål, täck med vatten, lägg på lock, ställ in i kylen.
  3. Algen är redo att användas efter ett dygn, gör sig bäst efter 3–4 dygn men varar i upp yill 7 dygn i kylen.
  4. Mixa utan blötläggningsvattnet med önskad vätska (ca 2 dl). Försök att få så små bitar som möjligt.

 

Tänk på! Förvara torrt, mörkt och svalt. Skölj i kallt vatten några minuter före användning. Paketen kan innehålla spår av havssalt, sand eller små kräftdjur

Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.