DaTUM GÅR UT 07.2025
Chiafrön
Chiafrö är ett litet frö som ger stora möjligheter i köket, det ger en geléaktig konsistens och gör sig därför bra i puddingar, sylt och olika bakverk men fröet kan även används som «veganägg» i tex pannkakor och bröd och lämpar sig därför mycket bra för veganer. Blanda 1 msk chiafrö med 3 msk vatten och låt stå och dra i ca 10 min, klart att använda som – vanligt ägg! (vill du inte ha frötexturen är det bara att mortla fröna)
Chiafrö är ett litet frö som ger stora möjligheter i köket, det ger en geléaktig konsistens och gör sig därför bra i puddingar, sylt och olika bakverk men fröet kan även används som «veganägg» i tex pannkakor och bröd och lämpar sig därför mycket bra för veganer. Blanda 1 msk chiafrö med 3 msk vatten och låt stå och dra i ca 10 min, klart att använda som – vanligt ägg! (vill du inte ha frötexturen är det bara att mortla fröna)
Innehåll: Frön från chiaplantan (Salvia hispanica).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: EU-ekologisk
Ursprung: Bolivia/ Paraguay
Näringsvärde per 100 g
Energi 1832 kJ/444 kcal
Fett 31 g
varav mättat fett 3 g
Kolhydrater 6 g
varav sockerarter 1 g
Kostfiber 38 g
Protein 16 g
Salt <0,02 g
För att göra ”vegan ägg”
Blanda 1 msk chiafrö med 3 msk vatten och låt stå och dra i ca 10 min, klart att använda som – vanligt ägg! (vill du inte ha frötexturen är det bara att mortla fröna)
Varm eller kall Chiagröt (en färdig mix) från Mekto Ganic
Ingredienser:
2 dl chiafrön
1 dl brutna kokossmileys
½ dl kokosolja eller kokossmör
¼ dl macapulver
¼ dl kakaonibs
1 dl gojibär
1 tsk vaniljpulver
2 tsk kanel
½ tsk mineralsalt
¼ dl kakaopulver
Sä här gör du:
Blanda alla ingredienser i en burk. Blanda 1 dl av gröten med 1 ½ dl vegetabilisk dryck, vatten eller varmt te och rör ihop ordentligt. Låt gröten stå tills chiafröna sugit åt sig vätskan ca 15-45 minuter beroende på vätskans temperatur. Klart!
Lite information om chia:
Och tips och tricks: